Időpont-egyeztetés +36 (1) 332 1943
Írások Cikkek


Biztonsági öv: közrehatás a közlekedési balesetekben

2021.06.03.

Mentesül a felelősség alól a károkozó azért, mert a károsult a közlekedési baleset során nem kötötte be a biztonsági övét?

 

Nyilván a károkozó és annak felelősségbiztosítója nem mentesül csupán azért mert a károsult biztonsági övét nem használta a baleset bekövetkezésekor. Azonban ha a biztonsági öv használata elmarad, az lehetőséget ad arra, hogy akár a károkozó személyesen, akár mögöttes felelősként helytálló kötelező felelősségbiztosító közrehatásként a polgári kártérítési perben hivatkozzon rá és a kártérítés/sérelemdíj összegének csökkentését kérje a károsult biztonsági övének hiányára tekintettel, ugyanis a kárt nem kell megtérítenie annyiban, amennyiben a károsult felróható magatartásából származott.

 

Ilyen közlekedési perekben a műszaki szakértő vagy együttes műszaki-orvos szakértő szerepe a közrehatás tényének megállapítására szorítkozik, mivel a közrehatás mértéke jogi kérdés. Éppen ezért az eljáró bíróság dönt annak a mértékéről az adott ügy összes körülményére tekintettel.

 

Felhívjuk arra a figyelmet, hogy ha a károsult akár a balesetben, akár a balesettel oksági kapcsolatban később elhunyt, ebben az esetben is a károkozó illetve az ő érte helytálló felelősségbiztosító az elhunyt hozzátartozóival szemben jogosult a közrehatás figyelembevételére, a hozzátartozó kárigényének elbírálásánál értékelni kell az elhalt károsult közreható magatartását. A vagyoni károknál a közrehatás arányában, a sérelemdíjnál pedig az összeg meghatározásánál a közrehatást értékelnie kell a bíróságnak. Amennyiben bizonyított a közrehatás, az elvesztett hozzátartozó magatartását, közrehatását a peres fél igényeinél be kell tudni és annak a következményeit értékelni kell.

 

 

Készítette: dr. Kiss Csaba Attila

 

Felhasznált bírói esetjog:

Kúria Pfv.20479/2014/5. határozata

BH 2008.61

BH 2012.151

 

 

Cikk készítésének időpontja: 2021. június 03.


Vissza a Cikkekhez...
Szakterületek Kiemelt szakterületeink
Irodánkról Röviden

Irodánk több, mint 15 éve végez ügyvédi tevékenységet főként a polgári-, kereskedelmi- és gazdasági jog területén. Megbecsült és felkészült jogászok alkotják csapatunkat, és ez lehetővé teszi, hogy számos jogterületeken nyújtsunk minőségi szolgáltatást. Hisszük, hogy az ügyvéd és ügyfél kölcsönös sikerének titka az igények és problémák rugalmas kezelése.

Tudjon meg többet
Elégedett ügyfeleink
 • A kezdetektől fogva kiemelkedő szaktudással és lojalitással kísérik vállalkozói karrieremet, együttműködésünk több, mint 20 éve töretlen.

  - Az „év üzletembere”, 2014
 • „Ekkor teljesen váratlan esemény történt: azon túl, hogy ismeretlen számot egy nyári péntek délutánon felvettek egyáltalán ebben az üzletágban, Tibor felajánlotta, hogy visszajön az irodába meghallgatni az ügyet”.

  - Budapesti alapítványi szakiskola alapítója
 • A rugalmasan felmerülő igényeinknek megfelelően biztosítják a jogi szolgáltatásokat vállalkozásunk számára.

  - Egy épület-automatizálási vállalkozás ügyvezetője
 • Reménytelennek hitt jogvitás ügyemben nyújtottak profi és eredményes segítséget.

  - Törvényszéki Bíró
 • Kiemelkedő szaktudásuk és éleslátásuk már számtalanszor volt segítségemre felszámolói tevékenységem során.

  - Felszámolóbiztos Magyarország egyik legnagyobb felszámolójánál
 • Szakszerűen és precízen látják el a napi tevékenységünk során felmerülő jogi feladatokat, kiváltva ezzel egy házon belüli jogász alkalmazását.

  - Egy filmforgalmazó vállalkozás
   
Kapcsolat Forduljon hozzánk bizalommal

Cím 1055 Budapest, Szalay utca 4. VI. em.
Email info@illespartners.hu
Telefon +36 (1) 332 1943
Fax +36 (1) 354 0110
Copyright 2018. Illés és Társai Ügyvédi Iroda.
Minden jog fenntartva.