Időpont-egyeztetés +36 (1) 332 1943
Írások Cikkek


Kirúgható-e a kismama? - Munkajogi tudnivalók kismamák részére I.

2021.04.20.

 A családalapítás és a babavárás az egyik, ha nem a legnagyobb öröm az ember életében, ugyanakkor a nagy boldogság mellett fontos tisztában lenni azzal is, hogy milyen munkajogi szabályok vonatkoznak a várandós nőkre: kell-e jelezni a munkáltatónak a várandóságot, elveszítheti-e a kismama a munkahelyét, vagy egyáltalán milyen speciális szabályok vonatkoznak rájuk. Számos ilyen és hasonló kérdés merülhet fel a kismamáknál, ezért cikkünk első részében most összefoglaljuk, hogy várandósága okán felmondhatnak-e Önnek.

 

Kötelező-e tájékoztatni a munkáltatót arról, ha kisbabát vár?

 

Nem, alapvetően nem kötelező, de mindenképpen javasolt, hiszen a felmondási védelem csak akkor illeti meg a kismamát, ha a terhesség tényéről a munkáltató tudott, azaz őt erről a kismama tájékoztatta. A régi munkajogi szabályok kötelezővé tették a várandósok számára, hogy tájékoztassák ezen tényről a munkáltatójukat, azonban a jelenleg hatályos szabályok már nem írnak elő ilyen kötelezettséget a kismamák számára.

 

Mi is az a felmondási védelem?

 

Ha kisbabát vár és erről értesíti a munkáltatóját, akkor az Ön munkaviszonya a várandóság ideje alatt munkáltatói felmondással nem szüntethető meg. Fontos azt is tudni, hogy ez a védelem a szülési szabadság ideje alatt is, továbbá gyermeke gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, de még a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított 6 hónap alatt is megilleti.

 

Mi van akkor, ha a felmondás közlésekor még nem tudta, hogy gyermeket vár?

 

Ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis még ilyen esetben is van lehetősége utólag is tájékoztatni erről a tényről a munkáltatót, aki a tájékoztatást követő 15 napon belül visszavonhatja a már közölt felmondást. Nyilvánvaló, hogy a várandóság ténye csak akkor jelent tehát felmondási tilalmat a munkavállaló számára, ha a védett helyzetéről a munkáltatót tájékoztatta, ám ennek a tájékoztatásnak nem kell előzetesnek lennie. Azaz, ha a kismama maga sem tudott arról, hogy várandós, a felmondási védelem akkor is megilleti, ha ezt a tényt csak a felmondás közlése után jelenti be. Nem kizárt tehát az, hogy a felmondás közlésekor egyik fél sem tud arról, hogy a munkavállaló valójában felmondási tilalom alatt áll, és ezért a felmondás jogellenes. Ezt a helyzetet oldja fel az a szabály, miszerint, ha a munkavállaló a védett státuszát a felmondás közlését követően jelenti be, a bejelentésétől számított tizenöt napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja.

 

Megszüntethető-e a kismama munkaviszonya azonnali hatályú felmondással?

 

A munkaviszony alapvetően közös megegyezéssel, felmondással és azonnali hatályú felmondással szüntethető meg, vagyis a felmondási védelem a kismamát csak a munkáltató általi felmondás esetén védi. Ha a kismama olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszonyának fenntartását lehetetlenné teszi a továbbiakban, vagy egyébként munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal megszegi, akkor a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti a kismama munkaviszonyát is. Várnadóság esetén is rendkívül fontos tehát, hogy a kismama betartsa munkaviszonyból eredő alapvető kötelezettségeit.


 

Készítette: dr. Péter Vivien

 

Cikk készítésének időpontja: 2021. április 20.


Vissza a Cikkekhez...
Szakterületek Kiemelt szakterületeink
Irodánkról Röviden

Irodánk több, mint 15 éve végez ügyvédi tevékenységet főként a polgári-, kereskedelmi- és gazdasági jog területén. Megbecsült és felkészült jogászok alkotják csapatunkat, és ez lehetővé teszi, hogy számos jogterületeken nyújtsunk minőségi szolgáltatást. Hisszük, hogy az ügyvéd és ügyfél kölcsönös sikerének titka az igények és problémák rugalmas kezelése.

Tudjon meg többet
Elégedett ügyfeleink
  • A kezdetektől fogva kiemelkedő szaktudással és lojalitással kísérik vállalkozói karrieremet, együttműködésünk több, mint 20 éve töretlen.

    - Az „év üzletembere”, 2014
  • „Ekkor teljesen váratlan esemény történt: azon túl, hogy ismeretlen számot egy nyári péntek délutánon felvettek egyáltalán ebben az üzletágban, Tibor felajánlotta, hogy visszajön az irodába meghallgatni az ügyet”.

    - Budapesti alapítványi szakiskola alapítója
  • A rugalmasan felmerülő igényeinknek megfelelően biztosítják a jogi szolgáltatásokat vállalkozásunk számára.

    - Egy épület-automatizálási vállalkozás ügyvezetője
  • Reménytelennek hitt jogvitás ügyemben nyújtottak profi és eredményes segítséget.

    - Törvényszéki Bíró
  • Kiemelkedő szaktudásuk és éleslátásuk már számtalanszor volt segítségemre felszámolói tevékenységem során.

    - Felszámolóbiztos Magyarország egyik legnagyobb felszámolójánál
  • Szakszerűen és precízen látják el a napi tevékenységünk során felmerülő jogi feladatokat, kiváltva ezzel egy házon belüli jogász alkalmazását.

    - Egy filmforgalmazó vállalkozás
   
Kapcsolat Forduljon hozzánk bizalommal

Cím 1055 Budapest, Szalay utca 4. VI. em.
Email info@illespartners.hu
Telefon +36 (1) 332 1943
Fax +36 (1) 354 0110
Copyright 2018. Illés és Társai Ügyvédi Iroda.
Minden jog fenntartva.