Időpont-egyeztetés +36 (1) 332 1943
Írások Cikkek


Harmadik hullám: Mennyiben változtak a végrehajtási eljárások szabályai?

2021.03.24.

A folyamatban lévő végrehajtási eljárások feleiben rendre felmerül, hogy változtak-e a végrehajtási eljárások szabályai a vészhelyzeti intézkedések miatt. A vonatkozó intézkedéseket a kormány hozza meg, átalakítva ezzel a törvényben foglalt eljárási rendet. A vonatkozó kormányrendelet 2021. május 23-ig van hatályban, azonban előre nem lehet tudni, hogy az alábbi módosító rendelkezések alkalmazását meghosszabbítják-e vagy sem ezt követően is.

 

A végrehajtási eljárások általános felfüggesztésére, szünetelésére a jogszabály alapján nem került sor, azaz azok tovább folynak az alábbi eltérésekkel.

 

A végrehajtó irodákban a személyes ügyfélfogadás szünetel. A megkereséseket, így különösen részletfizetés megállapítása iránti kérelmeket az eljárást foganatosító önálló bírósági végrehajtóhoz elektronikus kapcsolattartás igénybevételével, illetőleg írásban postai úton, vagy az ügyükben eljáró végrehajtó hivatali helyiségénél kihelyezett gyűjtőszekrény használatával lehet eljuttatni. Részletfizetés iránti kérelem és egyéb nyilatkozat joghatályos módon e-mail-ben nem terjeszthető elő, javasoljuk az ePapír szolgáltatás használatát.

 

A folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, a végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése iránt – az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt – legkorábban a szigorított védekezés megszűnését követő 15. napon intézkedhet. Ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a szigorított védekezés megszűnését követően lehet.

 

Adósok számára nyújtott kedvezmények: Amennyiben az adós részletfizetési szándékát a végrehajtó felé jelzi, azt a végrehajtó a végrehajtást kérő előzetes hozzájárulása nélkül megállapíthatja, továbbá a végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor is felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény. Erre vonatkozóan az adósok által benyújtott végrehajtási eljárás felfüggesztésére vonatkozó kérelmeit a továbbiakban is a végrehajtást foganatosító bíróság bírálja el.

 

Gyermekekre vonatkozó rendelkezések: a szigorított védekezés ideje alatt a gyermek visszavitelét elrendelő határozat és a szülői felügyelet és kapcsolattartás tárgyában hozott olyan határozat végrehajtásának elrendelésére nem kerülhet sor, amely alapján a gyermeket külföldön élő személy részére kell átadni.

 

Gépjárművekkel kapcsolatos változtatások: A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt a szigorított védekezés megszűnését követően intézkedhet.

 

 

Készítette: dr. Kiss Csaba Attila

 

Felhasznált jogszabály: 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet

 

Cikk készítésének időpontja: 2021. március 24.


Vissza a Cikkekhez...
Szakterületek Kiemelt szakterületeink
Irodánkról Röviden

Irodánk több, mint 15 éve végez ügyvédi tevékenységet főként a polgári-, kereskedelmi- és gazdasági jog területén. Megbecsült és felkészült jogászok alkotják csapatunkat, és ez lehetővé teszi, hogy számos jogterületeken nyújtsunk minőségi szolgáltatást. Hisszük, hogy az ügyvéd és ügyfél kölcsönös sikerének titka az igények és problémák rugalmas kezelése.

Tudjon meg többet
Elégedett ügyfeleink
 • A kezdetektől fogva kiemelkedő szaktudással és lojalitással kísérik vállalkozói karrieremet, együttműködésünk több, mint 20 éve töretlen.

  - Az „év üzletembere”, 2014
 • „Ekkor teljesen váratlan esemény történt: azon túl, hogy ismeretlen számot egy nyári péntek délutánon felvettek egyáltalán ebben az üzletágban, Tibor felajánlotta, hogy visszajön az irodába meghallgatni az ügyet”.

  - Budapesti alapítványi szakiskola alapítója
 • A rugalmasan felmerülő igényeinknek megfelelően biztosítják a jogi szolgáltatásokat vállalkozásunk számára.

  - Egy épület-automatizálási vállalkozás ügyvezetője
 • Reménytelennek hitt jogvitás ügyemben nyújtottak profi és eredményes segítséget.

  - Törvényszéki Bíró
 • Kiemelkedő szaktudásuk és éleslátásuk már számtalanszor volt segítségemre felszámolói tevékenységem során.

  - Felszámolóbiztos Magyarország egyik legnagyobb felszámolójánál
 • Szakszerűen és precízen látják el a napi tevékenységünk során felmerülő jogi feladatokat, kiváltva ezzel egy házon belüli jogász alkalmazását.

  - Egy filmforgalmazó vállalkozás
   
Kapcsolat Forduljon hozzánk bizalommal

Cím 1055 Budapest, Szalay utca 4. VI. em.
Email info@illespartners.hu
Telefon +36 (1) 332 1943
Fax +36 (1) 354 0110
Copyright 2018. Illés és Társai Ügyvédi Iroda.
Minden jog fenntartva.