Időpont-egyeztetés +36 (1) 332 1943
Írások Cikkek


Hogyan legyünk gyorsan, kis költségráfordítással pernyertesek - 1. rész

2021.09.22.

Amikor ellenünk pert indítanak és alperesként átvesszük a bíróság arra vonatkozó felhívását, hogy a keresetre a bíróság által megjelölt határidőben ellenkérelmet terjesszünk elő, az érdemi ellenkérelem benyújtásán kívül ritkán ugyan, de van más lehetőségünk is a per elkerülésére vagy a peres eljárás mihamarabbi lezárására.

 

Jelen cikkünkben a bíróság által is vizsgált joghatóságról írunk. A joghatóságra vonatkozó szabályokat a nemzetközi magánjogról szóló 2017. évi XXVIII. törvényben, továbbá a Brüsszel I. rendeletben (1215/2012/EU rendelet a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról), családjogi ügyekben a Tanács 2201/2003/EK (2003. november 27.) rendeletben (az új Brüsszel II rendeletben) és a Luganói Egyezményben (Egyezmény a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról) találjuk.

 

Nyilván minden ügy más, azonban vegyünk egy példát: alperes kizárólag Svájcban rendelkezik lakóhellyel, Magyarországon sem állandó lakóhelye, sem bejelentett tartózkodási helye, illetve tényleges tartózkodási helye nincs azonban egy öröklés miatt pert indítanak Magyarországon ellene.

 

A nemzetközi magánjogról szóló törvény a 2.§-ban rögzíti, hogy e törvény rendelkezéseit olyan kérdésekben kell alkalmazni, amelyek nem tartoznak az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó jogi aktusa vagy nemzetközi szerződés hatálya alá. Svájc nem tagja az Európai Uniónak, Svájc vonatkozásában az új Luganói Egyezmény szabályait kell alkalmazni. A 2007. évi (új) Luganói Egyezmény 1. cikk (2) bekezdése alapján nem vonatkozik az egyezmény a) természetes személyek személyi állapotára, jog- és cselekvőképességére, házassági vagyonjogra, végrendeletre és öröklésre. De ha olyan kérdésben kell dönteni, melyre vonatkozik – így pld. egy hagyatéki hitelezői igény – ezen egyezmény 3.cikk (1) bekezdése alapján az ezen egyezmény által kötelezett valamely államban lakóhellyel rendelkező személy ezen egyezmény által kötelezett másik állam bíróságai előtt csak és kizárólag ezen egyezményben foglaltak szerint perelhető. Így ha külön szabály az egyezményben nem jogosít fel perlésre, akkor egy svájci magánszemély Magyarországon nem perelhető még akkor sem, ha az ügynek van magyar vonatkozása (pl. egy magyar hagyaték utáni hitelezői igény az ügy tárgya).

 

Amennyiben fenti egyezmények alapján megállapítható, hogy a bíróságnak az ügyben joghatósága nincs, a bíróság a pert megszünteti. Azaz ha megalapozottan tudunk támadni, jobban járunk, mint a sima védekezéssel, ellenkérelem benyújtással.

 

Készítette: dr. Kiss Csaba Attila

 

Cikk készítésének időpontja: 2021. szeptember 22.


Vissza a Cikkekhez...
Szakterületek Kiemelt szakterületeink
Irodánkról Röviden

Irodánk több, mint 15 éve végez ügyvédi tevékenységet főként a polgári-, kereskedelmi- és gazdasági jog területén. Megbecsült és felkészült jogászok alkotják csapatunkat, és ez lehetővé teszi, hogy számos jogterületeken nyújtsunk minőségi szolgáltatást. Hisszük, hogy az ügyvéd és ügyfél kölcsönös sikerének titka az igények és problémák rugalmas kezelése.

Tudjon meg többet
Elégedett ügyfeleink
 • A kezdetektől fogva kiemelkedő szaktudással és lojalitással kísérik vállalkozói karrieremet, együttműködésünk több, mint 20 éve töretlen.

  - Az „év üzletembere”, 2014
 • „Ekkor teljesen váratlan esemény történt: azon túl, hogy ismeretlen számot egy nyári péntek délutánon felvettek egyáltalán ebben az üzletágban, Tibor felajánlotta, hogy visszajön az irodába meghallgatni az ügyet”.

  - Budapesti alapítványi szakiskola alapítója
 • A rugalmasan felmerülő igényeinknek megfelelően biztosítják a jogi szolgáltatásokat vállalkozásunk számára.

  - Egy épület-automatizálási vállalkozás ügyvezetője
 • Reménytelennek hitt jogvitás ügyemben nyújtottak profi és eredményes segítséget.

  - Törvényszéki Bíró
 • Kiemelkedő szaktudásuk és éleslátásuk már számtalanszor volt segítségemre felszámolói tevékenységem során.

  - Felszámolóbiztos Magyarország egyik legnagyobb felszámolójánál
 • Szakszerűen és precízen látják el a napi tevékenységünk során felmerülő jogi feladatokat, kiváltva ezzel egy házon belüli jogász alkalmazását.

  - Egy filmforgalmazó vállalkozás
   
Kapcsolat Forduljon hozzánk bizalommal

Cím 1055 Budapest, Szalay utca 4. VI. em.
Email info@illespartners.hu
Telefon +36 (1) 332 1943
Fax +36 (1) 354 0110
Copyright 2018. Illés és Társai Ügyvédi Iroda.
Minden jog fenntartva.