Időpont-egyeztetés +36 (1) 332 1943
Írások Cikkek


Szülési szabadság

2021.06.27.

Folytatva korábbi, kismamáknak szóló cikksorozatunkat, most arra adunk választ, hogy mi is az a szülési szabadság, kik és milyen időtartamban vehetik igénybe, jár-e a visszatérő kismamának munkabér emelés, és megszűnhet-e a szülési szabadság.

 

1.      Mit jelent a szülési szabadság, és ki veheti igénybe?

 

A szülési szabadságról is a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. I. törvény (a továbbiakban: Mt.) rendelkezik. Ez alapján az édesanyának egy olyan egybefüggő időszak jár, amikor kipihenheti a várandóssággal és szüléssel együtt járó fáradalmakat, továbbá nyugodt, otthoni körülmények között fordíthat megfelelő időt a kis csöppség nevelésére. Fontos tudni, hogy a szülési szabadság annak a szülőnek is jár, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza, azaz például annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette.

 

A szülési szabadság tehát egyrészről alanyi jogon jár az édesanyáknak, másrészről viszont annak egybefüggő természete miatt részletekben nem lehet kivenni. Természetesen ez alól is van kivétel, ha a gyermeket a koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, mert ilyen esetben a szülési szabadság igénybe nem vett részét a szülést követő 1 év elteltéig még igénybe lehet venni.

 

Jó hír, hogy az újdonsült édesapáknak is jár pótszabadság gyermekük születése esetén, amelynek időtartama egy gyermek esetén 5, ikergyermekek születése esetén 7 munkanap. Az édesapát ez a pótszabadság legkésőbb a születést követő második hónap végéig illeti, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.

 

2.     Mennyi időre lehet elmenni szülési szabadságra és mikor?

 

A szülési szabadság időtartama 24 egybefüggő hét, amelyet úgy kell kiadni, hogy ebből legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontja elé essen, mivel ekkor már a legtöbb kismamának gondot okoz a munkavégzés.

 

Természetesen, ha az édesanya úgy dönt, hogy szeretne visszamenni dolgozni, akkor ezt már 2 hét után meg is teheti, de a szülési szabadságból ezt a 2 hetet kötelező kitölteni. Ez persze azzal jár, hogy a szülési szabadság idejére járó csecsemőgondozási díjat nem vehetik igénybe.

 

Jó hír, hogy a szülési szabadság teljes időtartama munkában töltött időnek minősül.

 

3.     Mi történik, ha a szülési szabadságról visszatér a kismama és időközben a munkáltatója emelte a munkatársak bérét?

 

A szülési szabadság megszűnését követően a munkáltató ilyen esetben köteles ajánlatot tenni a visszatérő kismamának a munkabér módosítása vonatkozásában. Nyilvánvaló ugyanis, hogy egy ilyen hosszabb távollétet követően a bérek általában jelentősen változnak, ezért szükséges a visszatérő kismama munkabérének megfelelő korrekciója az időközben megvalósuló bérfejlesztések mentén.

 

Kiemelendő, hogy a törvény nem csak az alapbér, hanem általában a munkabér emelését kívánja meg, vagyis, ha az időközben bekövetkezett bérfejlesztés mozgóbért is érint (pl. valamely pótlékot), akkor a korrekciónak arra kell vonatkoznia.

 

4.     Megszűnhet-e idő előtt a szülési szabadságra vonatkozó jogosultság?

 

Hiába jár alanyi jogon a szülési szabadság, az a törvény erejénél fogva megszűnik abban az esetben, ha a gyermek halva születik, vagy ha a gyermek szülést követően meghal, illetve, ha kikerül a családból (mert például a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették stb.). Hozzátesszük, hogy ezekben az esetekben sem lehet a szabadság tartama a szülést követően 6 hétnél rövidebb.

 


Készítette: dr. Péter Vivien

 

Cikk készítésének időpontja: 2021. június 25.

 


Vissza a Cikkekhez...
Szakterületek Kiemelt szakterületeink
Irodánkról Röviden

Irodánk több, mint 15 éve végez ügyvédi tevékenységet főként a polgári-, kereskedelmi- és gazdasági jog területén. Megbecsült és felkészült jogászok alkotják csapatunkat, és ez lehetővé teszi, hogy számos jogterületeken nyújtsunk minőségi szolgáltatást. Hisszük, hogy az ügyvéd és ügyfél kölcsönös sikerének titka az igények és problémák rugalmas kezelése.

Tudjon meg többet
Elégedett ügyfeleink
 • A kezdetektől fogva kiemelkedő szaktudással és lojalitással kísérik vállalkozói karrieremet, együttműködésünk több, mint 20 éve töretlen.

  - Az „év üzletembere”, 2014
 • „Ekkor teljesen váratlan esemény történt: azon túl, hogy ismeretlen számot egy nyári péntek délutánon felvettek egyáltalán ebben az üzletágban, Tibor felajánlotta, hogy visszajön az irodába meghallgatni az ügyet”.

  - Budapesti alapítványi szakiskola alapítója
 • A rugalmasan felmerülő igényeinknek megfelelően biztosítják a jogi szolgáltatásokat vállalkozásunk számára.

  - Egy épület-automatizálási vállalkozás ügyvezetője
 • Reménytelennek hitt jogvitás ügyemben nyújtottak profi és eredményes segítséget.

  - Törvényszéki Bíró
 • Kiemelkedő szaktudásuk és éleslátásuk már számtalanszor volt segítségemre felszámolói tevékenységem során.

  - Felszámolóbiztos Magyarország egyik legnagyobb felszámolójánál
 • Szakszerűen és precízen látják el a napi tevékenységünk során felmerülő jogi feladatokat, kiváltva ezzel egy házon belüli jogász alkalmazását.

  - Egy filmforgalmazó vállalkozás
   
Kapcsolat Forduljon hozzánk bizalommal

Cím 1055 Budapest, Szalay utca 4. VI. em.
Email info@illespartners.hu
Telefon +36 (1) 332 1943
Fax +36 (1) 354 0110
Copyright 2018. Illés és Társai Ügyvédi Iroda.
Minden jog fenntartva.