Időpont-egyeztetés +36 (1) 332 1943
Írások Cikkek


Harmadik hullám: Mennyiben változtak a peres eljárások szabályai?

2021.03.24.

Peres felek ezreiben merül fel, hogyan tovább a peres eljárásokkal a vészhelyzeti intézkedések idején. A vonatkozó intézkedéseket a kormány hozza meg, átalakítva ezzel a törvényben foglalt peres eljárási rendet. A vonatkozó kormányrendelet 2021. május 23-ig van hatályban, azonban előre nem lehet tudni, hogy az alábbi módosító rendelkezések alkalmazását meghosszabbítják-e vagy sem.

 

A régi perrendtartás szerint folyó perek esetén személyes részvétellel a bíróság nem tart tárgyalást, azt elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján kell megtartani. Ha ennek feltételei nem biztosítottak, a tárgyalás megtartása helyett, a tárgyaláson felveendő nyilatkozatokat a bíróság írásbeli formában szerzi be.

 

A bíróság elsősorban a tárgyaláson kívüli eljárási cselekményeket folytatja le. Ha ezeket az eljárási cselekményeket a bíróság lefolytatta, vagy nincs ilyen lefolytatandó eljárási cselekmény, a bíróság végzésben állapítja meg az akadály bekövetkezésének időpontját, valamint tájékoztatást ad a jogkövetkezményekről.

 

A bíróság az ítéletet tárgyaláson kívül hozza meg, fellebbezési és a felülvizsgálati eljárásokban pedig a bíróság tárgyaláson kívül jár el.

 

Az új perrendtartás szerint folyó perek esetében a bíróság perfelvételi tárgyalást nem tart, a felek írásbeli nyilatkozataival történik meg a perfelvétel. A bíróság a perfelvétel lezárását szintén írásban közli a felekkel. Perfelvételt követően a régi perrendtartásra előírt, előbb ismertetett eltérő szabályok szerint jár el a bíróság.

 

 

Készítette: dr. Kiss Csaba Attila

 

Felhasznált jogszabály: 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet

 

Cikk készítésének időpontja: 2021. március 24.


Vissza a Cikkekhez...
Szakterületek Kiemelt szakterületeink
Irodánkról Röviden

Irodánk több, mint 15 éve végez ügyvédi tevékenységet főként a polgári-, kereskedelmi- és gazdasági jog területén. Megbecsült és felkészült jogászok alkotják csapatunkat, és ez lehetővé teszi, hogy számos jogterületeken nyújtsunk minőségi szolgáltatást. Hisszük, hogy az ügyvéd és ügyfél kölcsönös sikerének titka az igények és problémák rugalmas kezelése.

Tudjon meg többet
Elégedett ügyfeleink
 • A kezdetektől fogva kiemelkedő szaktudással és lojalitással kísérik vállalkozói karrieremet, együttműködésünk több, mint 20 éve töretlen.

  - Az „év üzletembere”, 2014
 • „Ekkor teljesen váratlan esemény történt: azon túl, hogy ismeretlen számot egy nyári péntek délutánon felvettek egyáltalán ebben az üzletágban, Tibor felajánlotta, hogy visszajön az irodába meghallgatni az ügyet”.

  - Budapesti alapítványi szakiskola alapítója
 • A rugalmasan felmerülő igényeinknek megfelelően biztosítják a jogi szolgáltatásokat vállalkozásunk számára.

  - Egy épület-automatizálási vállalkozás ügyvezetője
 • Reménytelennek hitt jogvitás ügyemben nyújtottak profi és eredményes segítséget.

  - Törvényszéki Bíró
 • Kiemelkedő szaktudásuk és éleslátásuk már számtalanszor volt segítségemre felszámolói tevékenységem során.

  - Felszámolóbiztos Magyarország egyik legnagyobb felszámolójánál
 • Szakszerűen és precízen látják el a napi tevékenységünk során felmerülő jogi feladatokat, kiváltva ezzel egy házon belüli jogász alkalmazását.

  - Egy filmforgalmazó vállalkozás
   
Kapcsolat Forduljon hozzánk bizalommal

Cím 1055 Budapest, Szalay utca 4. VI. em.
Email info@illespartners.hu
Telefon +36 (1) 332 1943
Fax +36 (1) 354 0110
Copyright 2018. Illés és Társai Ügyvédi Iroda.
Minden jog fenntartva.